duminică, 23 noiembrie 2014

Dieta cu poezie – Gaudeamus 2014



Aşa aş putea spune despre ziua de sâmbătă, 22 noiembrie 2014 ( în care nu am consumat decât un amestec de scorţişoară cu miere în 100 ml apă …şi poezie) Şi ziua a început aşa:

Cu  întârzâierea de 20 de minute a trenului care mergea la Bucureşti, cu un telefon care s-a închis şi nu am ştiut că prietenii m-au căutat, cu negăsirea editurii Brumar la care trebuia să ajung, dar la care am ajuns după ce am ocolit de două ori Pavilionul Central Romexpo în care se desfăşoară  Târgul Internaţional Gaudeamus – ediţia 21.

Şi nu am ajuns singură,  ci îndrumată de fata de la informaţii (consultând o hartă) cam aşa: sunteţi aici. Trebuie să ajungeţi acolo…deci: coborâţi, traversaţi nivelul unu, urcaţi primele scări…şi în stânga…

La Brumar – Robert Şerban cu doi colegi, câţiva vizitatori. Am cumpărat câteva cărţi de poezie şi cartea ,, Gura păcătosului’’ de Robert Şerban ( dialog cu Valeriu Armeanu ) cu autograf.

 A venit poetul Gheorghe Vidican cu un alai de poeţi, scriitori, critici...a urmat lansarea cărţilor:

George Vidican si Pascu Balaci
,,Dimineaţa din pumni’’- autor Gheorghe Vidican ( poeme ) – au prezentat: Robert Şerban şi criticul literar Dan Cristea.

A recitat actriţa Daniela Moldovan.

,, Constantinii’’- autor Paşcu Balaci ( teatru ) – au prezentat: Robert Şerban şi Horia Gârbea.

Deşi au apărut la Editura Aureo din Oradea ( o editură nouă ), cărţile au fost prezentate la Editura Brumar în semn de solidaritate, cum a spus Robert Şerban.

A urmat sesiunea de autografe , gustărele, păhărele de palincă şi vin ( din producţia poetului GV , servite  deV. Vidican – soţia poetului).

Remarcabilă întâlnirea cu poeţii Mihail Gălăţanu, Ion Toma Ionescu care mi-a oferit noul sau volum de poeme ,, Norduri’’, Florica Bud...



cu criticul literar Dan Cristea ...in planul secund - poetul Mihail Galatanu
Cu siguranţă Poetul Gheorghe Vidican a prins în pumni o ,, dimineaţă’’ poetică... pe care ne-a oferit-o la prânz, cu toată generozitatea...



O zi cu poeţi şi poezie...

...marcată cu surle şi trâmbiţe de goarna poetului Paul Daian



Nu pot încheia decât cu spusele lui Cristian Teodorescu despre omul cu goarna ( care nu este altcineva decât  Paul Daian, zis Sergiu, un poet veritabil) :

,, cu goarna lui şi cu deghizarea cu care apare la târgurile de carte, Sergiu nu face altceva decât să dea din când în când ora exactă a poeziei şi să-i trezească pe cei care uită că dacă se despart de poezie şi de carte, sunt în primejdie să intre într-o lume de coşmar, în care nu rămâi decât cu tine însuţi. Cu obsesiile şi fricile tale. Fără să mai poţi visa la cel care ai putea sa fii şi la lumea în care ai putea trăi, cu ajutorul lumii din cărţi...’’





                                                    
foto: Ion Toma Ionescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu